Министрите на отбраната от формата Букурещ 9“ (Б-9)  обсъдиха във

...
Министрите на отбраната от формата Букурещ 9“ (Б-9)  обсъдиха във
Коментари Харесай

Б-9 обсъди укрепването на Източния фланг на НАТО

Министрите на защитата от формата „ Букурещ 9 “ (Б-9)  обсъдиха във Варшава усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса, укрепването на Източния фланг и оказваната помощ от НАТО и Европейски Съюз за създаване на защитителен потенциал на най-уязвимите страни сътрудници - Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина.

В срещата участваха служебният министър на защитата Димитър Стоянов и заместник-министърът Теодора Генчовска, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата. 

„ Колективна отговорност е да се приложат общите решения бързо и в цялостен аспект, да се построи по-високо равнище на районно и междуинституционално съдействие в поддръжка на груповата сигурност и бъдещето на нашите народи “, съобщи министърът на защитата в изявлението си. Той подчертава върху нуждата от адаптиране към новата действителност и обезпечаване на надеждно въздържане и защита по Източния фланг , обезпечено от боеготови многонационални бойни групи. 

В началото на изявлението си Димитър Стоянов поздрави Финландия за присъединението ѝ към НАТО и уточни, че е от забележителна значимост в Балтийския район и по Източния фланг на Алианса  да има още един мощен и благонадежден съдружник.

„ Нашата сигурност е непроменяемо обвързвана със сигурността на районните съседи, и в частност на Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. България остава ангажирана с поддръжката на тези страни както на двустранна основа, по този начин и посредством съществуващите принадлежности на Европейски Съюз и НАТО “, сподели още министър Стоянов. 

Министрите на защитата одобриха обща позиция, в която показаха поддръжката си за Украйна и подчертаха нуждата от цялостно и навременно използване на решенията от срещата на върха в Мадрид през юни 2022 година във връзка с предната защита. 

Б-9 е многостранен формат за съвещания и разговор по въпроси на сигурността, в който вземат участие 9 страни-членки от Източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Във форума във Варшава през днешния ден участваха още представители от НАТО и държавният секретар по защитата на Англия Бен Уолъс. 

В края на март се организира среща и на министрите на външните работи на страните във формат Б-9 в Лудж, Полша. Сред акцентите на срещата тогава бяха укрепването на Източния фланг на НАТО в отговор на продължаващата съветска експанзия против Украйна, както и значимостта на по-тясно съдействие по линия НАТО-ЕС. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР